Today is March 25, 2023 -

Bet Israel Masorti Synagogue

בית ישראל" – בית הכנסת המסורתי בנתניה"

19 Yehuda Hanasi St., POB 437, Netanya 4210300, Israel
Phone: 972-(0)9-862-4345
Email: office@betisrael.org

Parshat Re’eh 2020 Hebrew

איך מבחינים בין נביא אמת ונביא שקר? זאת אחת השאלות שעולות בפרשתנו, והיא די בעייתית. באיזה קנה מידה משתמשים בכדי לקבוע אם נביא נשלח מהאלהים או מאיזה כת או ממוחו הסוער?

קני המידה מגבילים אותנו. לא יכולים להבחין על ידי דיבורם. “כה אמר האל” יכול לבקוע באותה קלילות מגרונו של משה או של שרלטן.

לפי פרשתנו, אי אפשר לקבוע על סמך אות או מופת שמתגשמת. משה הפך מטה לתנין. אז מה? חרטומי פרעה עשו אותו דבר. אם אומרים שמשהו יקרה, ואכן הוא קורה, אין בזה סיבתיות או שליטה. (ברומן “הנדרסון מלך הגשם” של סול בלו, הנדרסון, מגדל חזירים לא מרוצה בחלקו עובר לאפריקה ושם הופך למלך הגשם אחרי שניבא ליקוי חמה, על בסיס ספר האלמנך שלו!)

ומה עם דיוק הנבואה, בניגוד לאות או מופת? גם כאן יש בעיה. ישעיהו ניבא את נפילת ירושלים 150 שנה לפני שקרה. האם זה הופך אותו לנביא שקר? לנו, הוא פשוט הקדים את זמנו. בעיני אנשי דורו, הוא ניבא שטויות והסתה.

יש עוד גורם כאן. בעוד שחלק מהנביאים היו חוזי עתידות (וכך נחשב שמואל לפי הפרקים הראשונים של ספרו) – אחרים צוו להזהיר את העם, במטרה לגרום להם לחזור בתשובה, לשנות את התנהגותם ולהציל את עצמם ואת ארצם. במלים אחרות, נביא מוצלח פרושו שנבואתו לא מתגשמת כי התייחסו לאזהרותיו (ראו את יונה).

בתורה יש רק אבחנה אחת ברורה בין נביא שקר ונביא אמת. ברגע שנביא קורא לעם ללכת אחרי אלהים אחרים – הוא נביא שקר. והפסקאות הבאות בתורה מתייחסות למה שעושים לאלה (כולל קרובי משפחה) שמנסים להוביל שולל את מכריהם.

אותה בעיה חזרה על עצמה משך הדורות. הדוגמא הבולטת ביותר היא זו של שבתאי צבי, “המשיח” ודוברו של האלהים שמשך מאות אלפים אחריו עד שבחר להתאסלם במקום למות כקדוש. בזמנים יותר מודרניים אין לנו דוגמא כל כך רדיקלית, אבל הבעייה עומדת בעינה.

מי הם הנביאים שלנו ביהדות היום? זה תלוי במי שואלים. וזה אומר שנביא מקבוצה אחת לא יתקבל על ידי אנשים מקבוצה אחרת. וזאת הסיבה שהרבה רבנים עם דעות יותר מודרניות מפחדים לפסוק היום.

(רב אחד ששייך לקבוצה הזאת הלך לעולמו לפני שבוע. הרב עדין שטיינזלץ היה מחנך, משכיל, ובן אדם שאהבתו ליהדות וללמידה השתוותה לאהבתו לכל יהודי באשר הוא. מילדות אתיאיסתית בשומר הצעיר, הוא הפך לחב”דניק, והוא גרם למהפכה של ממש בעולם הישיבות כשהנגיש את התלמוד לכל אדם בזה שהוא תרגם את התלמוד הבבלי מארמית לעברית, ואחר כך לאנגלית. הוא גם כתב פירוש לכל התנ”ך, למשנה ולרמב”ם. היה איש שלום. באחד הספרים שפירסם אמר שדוד המלך חטא. בחוגים מסויימים לא אהבו את זה ואיימו להטיל עליו חרם. הוא שיכתב את הספר, שלא תהיינה מחלוקות מיותרות בין יהודים. היתה לי הזכות לשבת בקורס שלו, כשהיה רק בן 23 או 24. היה מרתק.)

היכולת לקבוע מי הוא “נביא” אמת עוד יותר בעייתית בפוליטיקה, בכלכלה ובחברה. המרכז נחשל, הקיצוניים מתחזקים וסובלנות לדעות אחרות דועכת. לו קם בישראל היום נביא אמת להזהיר את העם שאנו בדרך לחורבן נוסף בגלל מעשינו החברתיים/כלכליים/פוליטיים/ דתיים, היו מראיינים אותו בטלוויזיה כאיזה קוריוז, היה מאויים על ידי אלה שמרגישים מאויימים ממנו ומשובח על ידי אלה שהסכימו איתו, ואז נשכח.

נדמה שאבד לנו המצפן. אולי אפשר לייחס את איבוד הזה להיחלשות הצפון המגנטי בזמן שהוא אולי הופך להיות הדרום המגנטי. אולי זה השדה המגנטי החלש באזור שלנו (זה הופיע בעיתונות השבוע). אולי אנו לא בטוחים מי אנחנו ומה אנחנו ומה אנו אמורים להיות. ולא בטוח שהיינו מזהים את האמת אם היא נתנה לנו סטירת לחי.

אולי זה מצבו הקיומי של האדם מימים ימימה. ואולי המצב ישתפר.

שבת שלום

Calendar

<< Mar 2023 >>
SMTWTFS
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1